Tânăra militantă pakistaneză Malala i-a oferit autobiografia sa reginei Marii Britanii
Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care a supraviețuit unei tentative de asasinat din partea talibanilor, i-a oferit vineri un exemplar din autobiografia sa reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu prilejul unei recepții organizate la Palatul Buckingham, relatează agențiile internaționale de presă.

Malala, devenită un simbol al dreptului la educație, a fost însoțită de tatăl ei, Ziauddin, în cursul întâlnirii sale cu regina și prințul consort Philip. Prințul consort a făcut-o pe tânăra musafiră să râdă afirmând că în Marea Britanie oamenii își trimit copiii la școală ca să nu se încurce de ei prin casă, menționează AFP.
Adolescenta de 16 ani i-a povestit reginei despre pasiunea ei pentru dreptul la educație. ‘Este o mare onoare să mă aflu aici și vreau să vă dăruiesc această carte’, i-a spus ea suveranei britanice, oferindu-i autobiografia intitulată ‘Eu sunt Malala’.
În pofida pasiunii sale pentru educație, Malala a lipsit vineri de la școală, dar a avut un motiv foarte solid — întâlnirea cu regina, notează Associated Press.
Viața tinerei pakistaneze, cunoscută pentru un blog administrat de BBC unde a denunțat violențele comise de talibani în Valea Swat (nord-vest), a trecut printr-o cumpănă la 9 octombrie 2012, când tânăra a fost împușcată de talibani. Talibanii pakistanezi au controlat Valea Swat, unde locuia Malala, între 2007 și 2009. Îi ucideau pe cei care li se opuneau, iar cadavrele erau expuse în public, îi biciuiau pe cei care încălcau varianta radicală a legii islamice, le împiedicau pe femei să meargă la bazar și pe fete, la școală.
Ca să o pedepsească pentru activitatea ei în favoarea dreptului fetelor de a merge la școală, talibanii au atacat pe 9 octombrie anul trecut autobuzul școlar în care se afla Malala. A fost atinsă la cap de un glonț, însă a supraviețuit, fiind operată în Pakistan și apoi transferată într-un spital din Birmingham, în Marea Britanie, unde trăiește astăzi împreună cu familia sa.
A primit numeroase distincții, devenind o adevărată vedetă internațională, în timp ce detractorii săi din Pakistan îi reproșează că este o marionetă a Occidentului.AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Ionuț Mareș)
Short URL: http://rompost.com/?p=15306