SUA: Institutul Smithsonian vrea să-și facă exponatele mai accesibile publicului prin tehnologia modelării 3D
Institutul Smithsonian, cel mai mare muzeu din lume, a lansat o inițiativă prin care o parte din colecția sa masivă de 137 de milioane de obiecte va deveni mai accesibilă școlilor, cercetătorilor și publicului din întreaga lume, prin intermediul modelării 3D, informează miercuri Associated Press.

Foto: AP FLUX / Cliff Owen
O echipă a început să creeze modele 3D ale unora din cele mai importante obiecte ale muzeului, inclusiv primul avion al fraților Wright, costumul de zbor al Ameliei Earhart, mulaje ale figurii președintelui american Abraham Lincoln din timpul Războiului Civil sau o fosilă a unui mamut din Epoca de Gheață.
Utilizatorul poate roti aeronava fraților Wright în toate direcțiile, pentru a-i studia designul aripilor sau motorului, iar programul 3D permite ajustarea nivelului de lumină pentru a vedea cum a îmbătrânit fața președintelui Lincoln de-a lungul războiului.
Miercuri, Smithsonian lansează un program online de vizionare 3D, pentru a da șansa oamenilor din întreaga lume să studieze artefactele în propria lor casă. Modelele pot fi, de asemenea, descărcate și recreate cu ajutorul unei imprimante 3D, pentru a ilustra lecții de istorie, artă și științe în școli, scrie agenția de presă americană.
Până acum, Institutul a dedicat fonduri de 350.000 de dolari pe an inițiativei de modelare 3D, primind echipamentele speciale de la alte companii, însă plănuiește în prezent să strângă suma de 15 milioane de dolari necesară creării unui centru de inovație unde publicul își va putea crea propriile modele 3D, cu ajutorul imprimantelor speciale.
Cele mai noi tehnologii în acest domeniu ar putea transforma și experiența vizitării unui muzeu, continuă AP. Smithsonian experimentează în prezent cu proiecții 3D prin care să aducă dinozauri sau personaje istorice la viață în expoziții. ‘Nu ar fi grozav dacă Abraham Lincoln s-ar plimba și ar discuta cu oamenii? Poate fi făcut’, a afirmat secretarul institutului, Wayne Clough. AGERPRES (AS — autor: Letiția Pană, editor: Tudor Martalogu)
Short URL: http://rompost.com/?p=15821