Rugăciunea cavalerilor templieri în Cetatea Sighișoarei, după scrierile lui Lucian Blaga
În premieră pentru festivalurile de artă medievală din România, sâmbătă seară, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Sighișoara Medievală, Cavalerii Ordinului Saint Bernard din România, Franța și Serbia s-au rugat pentru continuitatea cavalerismului, la împlinirea a 700 de ani de la arderea pe rug a Ultimului Mare Maestru al cavalerilor templieri, Jacques de Molay.

Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FLUX
Cavalerii Ordinului Saint Bernard s-au adunat în Piața Mare a Cetății Medievale după o paradă la care au participat toți cei peste 350 de cavaleri, domnițe și trubaduri care participă la festival, răspunzând astfel rugăminții directorului artistic al manifestării, Liviu Pancu, conducătorul comanderiei din Târgu Mureș: “Cavaleri, rogu-vă, alături de mine să ne rugăm pentru acești 700 de ani. Cavaleri, rogu-vă, să ne rugăm pentru flacăra cavalerismului”.
În locul unei rugăciuni propriu-zise, actorii au dat citire unui colaj de texte din scrierea dramaturgică “Zamolxe” de Lucian Blaga, poezia cu același nume, precum și din alte lucrări: “…Din inima necunoscutului/ Voiam să-ți fiu un bun răsad/ dar tu, ne-nțelegându-mi rostul, mi-ai lovit cu pietre vorbele. A fost o vreme când urlam. Voiam să răzvrătesc și munții împotriva ta, și le strigam: “Rostogoliți-vă cerurile, nebunia și apele peste mândria neamului meu…’”.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FLUX
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FLUX
Rugăciunea cavalerilor a precedat premiera spectacolului festivalului “700”, o nouă producție a Festivalului Sighișoara Medievală, singurul din țară care deține o producție teatrală proprie.”Jacques de Molay este simbolul tuturor cavalerilor, de acolo ne tragem toate ordinele cavalerești. Ediția din acest an a festivalului îi aduce un omagiu acestei figuri istorice, care este sărbătorită, de altfel, la nivel mondial. Artiștii secolului XXI își aduc omagiul celui care simbolizează cavalerismul, prin spectacolul intitulat “700”, în care apar câteva momente esențiale din viața lui Jacques de Molay”, a declarat regizorul Liviu Pancu.
Spectacolul “700” este unul coregrafic, cu 120 de actori, cavaleri, trubaduri și figuranți și conține numeroase lupte cavalerești și efecte speciale.
AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Florin Marin)
Short URL: http://rompost.com/?p=17374