Premierul Franței: Toate mijloacele sunt utilizabile până când gruparea Statul Islamic va fi înfrântă
Franța ar putea ‘utiliza toate mijloacele’ în fața amenințării teroriste, până când gruparea Statul Islamic (SI) va fi înfrântă, a declarat premierul francez Manuel Vallas pentru BBC, afirmații interpretate de unii drept o intenție de a menține starea de urgență timp de ani de zile, informează vineri AFP.

‘Războiul înseamnă să utilizezi toate mijloacele existente în democrația noastră pentru a-i proteja pe francezi. Aceasta este de fapt starea de urgență. Vom vedea dacă o vom prelungi’, a răspuns Valls unei jurnaliste BBC care l-a întrebat joi, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția), despre posibilitatea prelungirii stării de urgență după atentatele din 13 noiembrie de la Paris.
‘Până când?’, a insistat jurnalista. ‘Cât va fi necesar. Nu putem trăi permanent într-o stare de urgență, însă atâta vreme cât amenințarea este acolo vom putea utiliza toate mijloacele’, a răspuns șeful executivului francez.
‘Aceasta poate fi pentru totdeauna?’, a continuat jurnalista BBC. ‘Până când vom putea, evident, să învingem Daesh’, a răspuns șeful guvernului francez, în acest scurt interviu care nu a fost încă difuzat de BBC, dar a cărui variantă nedublată a intrat în posesia AFP.
Potrivit declarațiilor lui Manuel Valls, acest război împotriva terorismului ar putea afecta o generație întreagă.
Contactat de AFP, biroul de presă al premierului francez a dat asigurări că executivul nu are câtuși de puțin această intenție și că ‘nu există niciun anunț’ în aceste declarații ale lui Valls.
Declarațiile premierului au suscitat deja în Franța reacții din partea celor care se opun prelungirii stării de urgență sau a adversarilor premierului, cum este fostul ministru ecologist Cecile Duflot, care a evocat pe Twitter ‘sfârșitul statului de drept’.
Decretată în noiembrie după cele mai sângeroase atentate (130 de morți, sute de răniți) comise în Franța după Al Doilea Război Mondial, starea de urgență ar urma să se încheie la 26 februarie.
Miercuri, președintele Francois Hollande a calificat drept ‘probabilă’ prelungirea acestui regim care îi conferă poliției mijloace pentru acțiuni întărite, fără control din partea unei instanțe judiciare. Însă problema continuă să fie dezbătută.
Marți, experți ai ONU i-au recomandat Franței să nu prelungească starea de urgență dincolo de 26 februarie, estimând că aceasta impune ‘restricții excesive și disproporționate libertăților fundamentale’.
AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)
Short URL: http://rompost.com/?p=18060