Magiunul, roșiile românești și carnea de porc afumată i-au cucerit pe chinezii de la Palatul Parlamentului (reportaj)
În paralel cu lucrările Forumului Economic China-Europa de Centrală și de Est, care a reunit la Palatul Parlamentului peste 1.000 de oficiali și oameni de afaceri din aproape 20 de țări, holurile instituției au fost animate toată ziua de marți de mini-târgul de produse tradiționale românești, care au făcut deliciul oaspeților străini.

Foto: AGERPRES FLUX / CRISTIAN NISTOR
Două culturi diferite, două târguri diferite: chinez și român. Ca să ajungi la sala mare unde s-a desfășurat evenimentul, prima dată trebuia să treci printre standurile chinezilor, unde companiile ZTE și Huawei afișaseră tablete, smartphone-uri și laptopuri. Predomină culorile alb, negru, gri. Lângă standurile lor era sala unde urma să aibă loc seminarul de IT&C. Câțiva curioși se uitau la gadgeturi și le atingeau mai mult protocolar.
La câteva zeci de metri mai încolo, mare adunare. Ce-o fi? La ieșirea din sala extrem de răcoroasă unde a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, pe oaspeții chinezi și est-europeni îi aștepta o surpriză: vreo 20 de standuri frumos colorate, pline doldora de produse tradiționale românești, cu fete și băieți îmbrăcați în costume populare care te îmbiau să guști tot felul de bunătăți. Teribil de încântați au fost mai ales chinezii, neobișnuiți cu stilul balcanic. Ei au început să se plimbe bucuroși printre căsuțele cu fructe, legume, cozonac, pateuri, vinuri și mezeluri afumate de casă.
‘Au devorat toate roșiile și castraveții, le-au plăcut enorm’, spune un bătrân care are grijă de standul de legume. ‘Au mâncat tot ce era tăiat în bucățele și au cerut legume întregi’, continuă el, arătând un chinez care mânca o roșie ca pe un măr, lângă un coleg care devora un castravete pe post de banană.
O altă mulțime considerabilă se strânsese în fața standului cu carne de porc afumată: tobă, cârnați, caltaboși de casă cârnăciori subțiri și picanți, totul asezonat cu ceapă roșie și brânză de burduf. Mirosul te scotea din minți. ‘Vă place?’, îl întreb pe un chinez cu gura plină, care dă din cap și râde din ochi: ‘Veeery much!’.
Mare succes are și standul cu lapte bătut, dar și cel cu ceai cald, mai ales având în vedere aerul condiționat din sala de ședințe. Fetele de la magiunul de Topoloveni nu au stat deloc toată ziua. ‘Le-a plăcut, toți spuneau ‘very good, very good!. Le-am explicat din ce e făcut și s-au cam mirat, nu cred că au așa ceva. Am pregătit și pliante în limba chineză’, râd ele.
Într-un colț, o bunică încondeiază manual ouă și doi tineri cu ochi migdalați se uită curioși. ‘Eu sunt din Bucovina, de la Mănăstirea Moldovița. Străinii se miră, zic că ce mare lucru fac aici. Nu-i înțeleg din vorbă, dar imi dau seama ce vor să spună. Și ei au lucruri artizanale, dar nu se compară cu ale noastre’, spune ea mândră. O întreb cum a ajuns aici și-mi spune că prin Muzeul Satului, unde este unul dintre expozanți.
Un domn de la standul de vinuri îmi explică mai bine: ‘Cancelaria primului-ministru a cerut să fie prezente produse tradiționale reprezentative pentru fiecare tematică din cadrul forumului. Aici, în sala de lângă, este seminarul pe agricultură. Ne-ar fi plăcut și ne-ar fi avantajat să fi fost expoziție cu degustare, dar nu s-a putut din motive logistice. Așa că oferim doar pliante și câteva sticle de vin celor care vedem că sunt foarte interesați’. Îl cheamă Constantin Niță, ca pe ministrul Energiei. ‘Azi chiar am dat mâna cu premierul Chinei, dar nu datorită numelui’, se laudă el, spunând că prietenii îl numesc adesea ‘dom’ ministru’.
Chiar și după-amiază târziu, când forumul era pe terminate, mini-târgul era încă foarte populat, semn că intenția noastră de a le atrage atenția chinezilor cu gustul delicios al produselor românești a fost una plină de succes pentru cel puțin o zi.AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cioacă, editor: Nicoleta Gherasi)
Short URL: http://rompost.com/?p=15960