Jacques Legrand (INALCO): Clujul este un loc minunat al întâlnirilor dintre limbi, culturi şi naţiuni
Prestigiosul antropolog francez Jacques Legrand, preşedintele Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO) din Paris, specialist în istoria civilizaţiilor şi limbilor mongolă şi chineză, spune că oraşul Cluj-Napoca este “un loc minunat al întâlnirilor dintre limbi, culturi şi naţiuni, o adevărată platformă a dialogului multicultural”, astfel că nu este deloc întâmplător faptul că în aceste zile găzduieşte un eveniment important, dedicat Asiei Centrale – Conferinţa Internaţională Permanentă de Studii Altaice (PIAC).
“Asia Centrală şi lumea altaică joacă un rol pe planetă asemănător celui pe care Cluj-Napoca îl are în promovarea multiculturalismului şi a diversităţii confesionale. Eu sunt membru al PIAC de câteva zeci de ani. Am participat pentru prima dată la PIAC în 1974. Pentru mine este o nevoie firească să-mi reîntâlnesc prietenii şi colegii din arii extinse de problematici de profil şi am venit la Cluj-Napoca cu o mare plăcere, tocmai pentru că aici convieţuiesc, în armonie, naţiuni, limbi şi culturi. O altă raţiune a prezenţei noastre la Cluj-Napoca este politică, pentru că ne aflăm la a 55-a ediţie de când este organizată PIAC, adică de când prof. univ. dr. Denis Sinor (1916 – 2011), originar din Cluj-Napoca, a creat această reuniune”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, reputatul specialist francez.
El a amintit că Denis Sinor a reuşit să impună PIAC la nivel mondial în perioada războiului rece, reuşind să reunească, anual, cercetători de valoare, “care trăiau de o parte sau alta a Cortinei de Fier”. Contribuţia clujeanului Denis Sinor a fost remarcabilă în menţinerea contactului ştiinţific real între cercetători şi în lărgirea cooperării lor academice.
“Eu am avut şansa de a lucra cu Denis Sinor în mai multe operaţii cu precădere cu caracter de avantaj diplomatic decât ştiinţific, la Ulan Bator, în 1982”, a spus preşedintele INALCO.
Jacques Legrand este preşedintele INALCO din 2005. A fost ataşat cultural la Ambasadele Franţei din Ulan Bator (Mongolia) şi Beijing (China). Este un excelent cunoscător al limbilor chineză şi mongolă. Şi-a susţinut teza de doctorat cu o temă referitoare la civilizaţia extrem-orientală. A predat la Universitatea Paris VIII şi a participat la programul UNESCO intitulat “Studiu integral al Drumului Mătăsii – drumul dialogului”. A fost membru al expediţiei “Rutele nomazilor” (Mongolia, 1992), apoi raportor general al Colocviului internaţional al UNESCO asupra nomadismului. Jacques Legrand este, totodată, secretar al Asociaţiei Internaţionale de Studii Mongole şi membru al Comitetului de organizare a Uniunii internaţionale a traducătorilor literaturii mongole.
La PIAC de la Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Jacques Legrand va susţine, miercuri, o conferinţa pe tema ierarhiilor şi titlurilor în societăţile nomade. AGERPRES
Short URL: http://rompost.com/?p=6608