Fundaţia Soros: Percepţia românilor cu privire la imigranţi – una neutră, cu accente pozitive
Percepţia românilor cu privire la imigranţi este în general una neutră, cu accente pozitive, fapt certificat de 63% dintre respondenţii care au participat la un studiu pe această temă, realizat de Fundaţia Soros.
Studiul în cauză, parte a Barometrului Integrării Imigranţilor prezentat marţi de către Fundaţia Soros, mai relevă faptul că un sfert (26%) dintre cei chestionaţi au o părere bună şi foarte bună despre imigranţi.
Această percepţie se reflectă şi în opinia respondenţilor cu privire la numărul imigranţilor existenţi în România, 38% afirmând că în România sunt atâţia imigranţi câţi trebuie, în timp ce un sfert dintre respondenţi (25%) nu s-au putut pronunţa pe acest aspect.
Studiul mai evidenţiază faptul că respondenţii din mediul rural au o percepţie pozitivă asupra imigranţilor, 15% dintre aceştia consideră că în România sunt prea puţini imigranţi (comparativ cu 11% respondenţi din urban), în timp ce în mediul urban percepţia asupra imigranţilor tinde să aibă accente negative, 20% dintre ei considerând că sunt prea mulţi imigranţi, comparativ cu 14% respondenţi din rural.
În ceea ce priveşte atitudinea generală privind imigranţii, tendinţa majoritară este de acceptare a străinilor care vin în România, 41% fiind de părere că în România ar trebui să fie primit să se stabilească oricine doreşte. Cu toate acestea, un procent similar de respondenţi (40%) sunt de părere că această acceptare trebuie să se încadreze în anumite limite şi să fie acceptate să se stabilească în România doar anumite categorii de imigranţi.
Cu privire la categoriile de imigranţi cărora ar trebui să li se permită întotdeauna să se stabilească în România, 29% dintre respondenţi au spus că ar trebui primiţi doar cei care au un loc de muncă, 14% – cei care respectă legea şi au un comportament decent, 10% – cei care îşi deschid o afacere în România şi 8% – cei care sunt specialişti, experţi sau oameni calificaţi.
Aproape jumătate dintre categoriile de imigranţi menţionate de către respondenţi (47%) nu fac referire la anumite cetăţenii, ci la stabilitatea financiară a imigranţilor. Grupurile de imigranţi care sunt mai probabil să fie acceptate sunt cele care îşi pot asigura independenţa financiară, fiind mai puţin probabil ca acestea să beneficieze de ajutorul statului.
Studiul despre opiniile şi percepţiile românilor privind imigraţia şi integrarea imigranţilor, componentă principală a Barometrului Integrării Imigranţilor, a fost realizat de Fundaţia Soros, în luna martie a acestui an, pe un eşantion de 1.516 respondenţi, reprezentativ la nivel naţional. AGERPRES
Alte stiri din aceasta categorie:
- 18-06 18:15 ŞTIRILE SERII – JUDEŢE – 18 IUNIE
- 18-06 15:16 Primarul Robert Negoiţă, la un an de mandat: Taxa de gunoi este zero, reabilitarea termică este principala preocupare
- 18-06 14:42 Decizie în premieră la Sibiu: Niciun minor nu va mai fi operat în spitalul unde a murit recent un copil
- 18-06 14:36 Membrii Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă au încheiat protestul din faţa Ministerului Transporturilor
- 18-06 13:47 Constanţa: Autobuz al regiei de transport în comun, repus pe carosabil după ce a fost suspendat de pe un pod
- 18-06 13:14 ŞTIRILE AMIEZII BUCUREŞTI – 18 IUNIE
- 18-06 13:13 Poliţia Capitalei a demarat campania ‘Naivitatea te costă’
- 18-06 13:09 ŞTIRILE AMIEZII ÎN JUDEŢE – 18 IUNIE
- 18-06 12:32 Constanţa: Un autobuz al regiei de transport în comun, suspendat de pe un pod
- 18-06 12:24 ANSVSA: Micii din carne de pasăre infestaţi cu salmonella nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană
Short URL: http://rompost.com/?p=13760