Corlățean: Toți pierdem din amânarea aderării la Schengen – români, francezi, nemți
Amânarea aderării la spațiul Schengen provoacă pierderi atât pentru România, cât și pentru francezi, nemți, olandezi, reprezentanți ai statelor care desfășoară o activitate economică în țara noastră, a declarat vineri ministrul de Externe, Titus Corlățean, într-un interviu la postul de radio France Inter.

Foto: AGERPRES ARHIVA / CRISTIAN NISTOR
“Libertatea de circulație, care este o valoare fundamentală a UE, există. A început să existe pentru noi după 1 ianuarie 2007. Amestecăm destul de frecvent două lucruri total diferite. Imigrația ilegală provenind din exteriorul UE este complet diferită de libertatea de circulație în interiorul UE. Ne-am făcut toată treaba. Am alocat peste un miliard de euro pentru securizarea frontierei, care funcționează. Vă propun să luați toate rapoartele agenției europene Frontex pentru a vedea că 95% din imigrația ilegală provine de la frontiera de sud, nu de la cea de est. Noi toți, noi, românii, voi, francezii, nemții, olandezii, care au o activitate economică importantă în această țară, noi pierdem din punct de vedere economic din cauza acestei decizii privind aderarea la Schengen”, a afirmat Corlățean, întrebat cum percepe amânarea accesului în spațiul de liberă circulație.
El a adăugat că România s-a schimbat mult în bine pe parcursul ultimelor două decenii, admițând, în același timp, că “mai sunt multe de făcut”. “Nu suntem perfecți, dar România de astăzi este cu totul diferită de România de acum 20 de ani, 15 ani. (…) Vrem ca lucrurile să se amelioreze mai repede, dar efectiv am făcut progrese. Mai sunt multe de făcut, dar apartenența la familia europeană e o chestiune specială: am reparat o pagină a istoriei care a fost foarte dureroasă pentru noi, pentru români, ca și pentru bulgari, pentru unguri, pentru cehi, slovaci și pentru polonezi. A fost o chestiune legitimă”, a spus Corlățean.
În privința absorbției fondurilor europene, el arătat că România a înregistrat progrese în cursul acestui an, după o perioadă în care a avut o rată scăzută și din cauza slabei pregătiri în domeniu. “Ne-am început traseul european după 1 ianuarie 2007 de o manieră mai dificilă în comparație cu alții. Nu vreau să critic alte guverne, dar nu eram foarte bine pregătiți, după semnarea Tratatului de aderare, de momentul aderării efective după ratificare. De aceea, acest domeniu al fondurilor structurale, absorbția, n-a evoluat bine în primii ani”, a susținut Corlățean.
El a vorbit și despre problema romilor, punctând că este nevoie de o autoritate europeană pentru gestionarea acestei chestiuni. “Trebuie să avem o structură instituțională care să coordoneze aceste eforturi. Nu există o agenție europeană pentru problema romilor. Poate ne gândim pe viitor să realizăm acest lucru”, a spus Corlățean. AGERPRES/(A — autor: Victoria Vioară, editor: Claudia Stănescu)
Short URL: http://rompost.com/?p=16074