Corlățean a pledat, la CAE, pentru accelerarea liberalizării vizelor pentru Republica Moldova
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a subliniat, luni, la Bruxelles, necesitatea accelerării finalizării procesului de liberalizare a vizelor pentru Republica Moldova, exprimând totodată sprijin pentru realizarea de progrese în cadrul aceluiași proces pentru Georgia, relatează diplomația de la București.

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA
Corlățean a salutat, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) unele din rezultatele summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, evidențiind necesitatea unei mai mari diferențieri în abordarea statelor partenere, care să permită avansarea unor membri, precum Republica Moldova și Georgia, care sunt ferm angajați pe această cale.
“Susținem semnarea Acordului de Asociere și a Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cât mai curând în 2014 și începerea implementării Agendei de Asociere. Astfel, Republica Moldova se poate înscrie ireversibil pe drumul european”, a declarat șeful diplomației române.
Referitor la situația actuală din Ucraina, Corlățean a susținut necesitatea adoptării de către Uniunea Europeană a unei poziții coordonate, care să condamne violențele, transmițând în același timp un mesaj clar de sprijin poporului ucrainean privind perspectiva europeană, inclusiv în ceea ce privește problematica vizelor.
Miniștrii de Externe din UE au discutat, la dejunul de lucru, cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, abordând două teme: relațiile bilaterale UE-Rusia și Parteneriatul Estic.
“Au fost tratate relațiile bilaterale ale UE cu Federația Rusă din perspectiva pregătirii summit-ului de la sfârșitul lunii ianuarie 2014 și a continuării negocierilor pentru modernizarea cadrului juridic dintre cele două părți. O parte substanțială a discuțiilor a fost dedicată abordării deschise a aspectelor de interes legate de Parteneriatul Estic. În cadrul discuțiilor, a fost reiterată poziția UE privind importanța respectării opțiunii suverane a partenerilor estici”, relatează MAE.
Alături de celelalte state membre, România și-a manifestat preocuparea față de situația dramatică din Republica Centrafricană, în condițiile existenței unui consens privind necesitatea coordonării eficiente a comunității internaționale pentru evitarea destabilizării statului și a regiunii și a unei contribuții corespunzătoare a UE.
În discuțiile privind dosarul nuclear iranian, România a sprijinit adoptarea concluziilor Consiliului și a salutat Planul Comun de Acțiune agreat la Geneva (24 noiembrie 2013), ca un prim pas către o soluționare definitivă, exprimând sprijin pentru o acțiune rapidă a UE în îndeplinirea angajamentelor asumate.
Șeful diplomației române, alături de omologii europeni, s-a exprimat în favoarea realizării tuturor eforturilor necesare pentru ajungerea la o soluție politică în cazul crizei siriene, în cadrul unui proces Geneva II. A reiterat preocuparea pentru situația umanitară deosebit de critică, ale cărei consecințe se răsfrâng în întreaga regiune.
În acest context, s-a referit la situația de securitate din Liban. A subliniat importanța ca Uniunea Europeană să transmită un mesaj ferm de sprijin pentru președintele Michel Sleimane și eforturile acestuia pentru dialog național și sprijin pentru instituțiile statului libanez, în special pentru Forțele Armate Libaneze, instituție crucială pentru menținerea stabilității și securității Libanului.
În cea ce privește Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, ministrul Titus Corlățean a remarcat importanța încurajării ambelor părți de a negocia cu bună credință și de a rămâne angajate activ în discuții în vederea atingerii unei soluții. A arătat că un factor important, ignorat în prezent, îl reprezintă liderii religioși, contribuția acestora fiind de natură să aducă legitimitate, profunzime și coerență procesului, complementar dimensiunii politice a procesului de pace. AGERPRES/(AS — autor: Victoria Vioară, editor: Adrian Drăguț)
Short URL: http://rompost.com/?p=16080