ANSVSA: 384 de animale moarte din cauza Bolii limbii albastre până la data 13 octombrie 2014
Numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 în cele 26 de județe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,02% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone, în timp ce 384 au murit din cauza acestei boli, potrivit datelor Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmise marți AGERPRES.

Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES ARHIVA
Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 254 de comune din 26 de județele, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzău și Vrancea, cu câte 33 de focare fiecare, Gorj — 34, Vâlcea — 27, Argeș — 20, Bacău — 10. Efectivele de animale receptive la boală se ridică la 7.686.288.
ANSVSA precizează că, până la data de 13 octombrie, patru zimbrii din rezervația naturală Armeniș din Munții Țarcu, județul Caraș Severin, și din Rezervația Hațeg-Slivuț din județul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.
În data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de ‘Boala limbii albastre’ (Bluetongue) în România, în județul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
Potrivit datelor ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, însă proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
“DSVSA județene au organizat întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine, cu reprezentanți ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală și a măsurilor de restricție a circulației animalelor, pentru județele unde evoluează boala”, se arată în comunicat.
De asemenea, având în vedere evoluția Bolii limbii albastre pe teritoriul României și restricțiile asupra mișcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul țării, până în data de 5 octombrie 2014, această restricție fiind ridicată la această dată.
Ca urmare a evoluției focarelor de Boală a limbii albastre și a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărțit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecție. Mișcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control și cele de protecție este permisă, cu destinația abatorizare și cu respectarea anumitor condiții.
În ceea ce privește comerțul cu animale pe piața Uniunii Europene, Autoritatea Veterinară precizează că este permis, numai în condițiile respectării reglementărilor specifice, respectiv animalele să nu prezinte semne de boală, destinația acestora să fie abatorizarea și numai dacă este obținut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru.
De asemenea, ANSVSA precizează că exportul de animale în țări terțe se poate efectua numai cu acordul țării importatoare, în condițiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către țara importatoare. Aceste măsuri vor fi menținute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiții în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA și reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Interne efectuează controale la nivel național pentru a se asigura respectarea acestor măsuri.
AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)
Short URL: http://rompost.com/?p=17697