Amatorii de artă plastică au participat la Noaptea Albă a Galeriilor – NAG#7, la Bucureşti
Bucureştenii amatori de artă plastică au participat, vineri, la Noaptea Albă a Galeriilor – NAG#7, trecând, până spre dimineaţă, pragul celor 26 de galerii şi 28 de spaţii alternative, pentru a asista la un program variat, oferit de Asociaţia Ephemair, organizatoarea evenimentului.
Alături de vernisaje ale unor artişti prezentaţi în premieră, publicul a participat la demonstraţii artistice, performance-uri, instalaţii audio-video, ori la inaugurarea unor noi locaţii şi lansarea unor proiecte, în cadrul unui nou traseu în harta nocturnă a evenimentelor de artă contemporană din Bucureşti.
Pentru prima oară, NAG a pus la dispoziţia oraşului şi aplicaţii IOS şi Android, structura acestora ajutând atât la navigarea cu uşurinţă în harta galeriilor, cât şi la localizarea în oraş a fiecărui participant din programul NAG cu ajutorul unor coduri QR specifice, aceste coduri fiind amplasate în oraş, în zonele centrale (Victoriei, Romană, Universitate, Unirii), ele indicând precis cele mai apropiate galerii şi harta zonei, pentru a le localiza.
La Centrul Artelor Vizuale Bucureşti (Căminul Artei – parter şi etaj), spaţiu înfiinţat în anii 1970, care aparţine Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), insomniacii au putut vizita expoziţia “Zece plus”, a treia “anuală” a profesorilor titulari şi asociaţi ai Departamentului Pictură din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.
În timpul NAG, aici s-a desfăşurat, începând cu orele 20.00, finisajul expoziţiei în care au fost prezentate lucrări semnate de artiştii: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Ion Lazăr, Petru Lucaci, George Moscal, Alexandru Rădvan, Mihai Sârbulescu şi profesorii asociaţi: George Mircea, Horea Paştină, Andrei Tudoran.
La Galateea, galerie a UAP, oaspeţii s-au putut delecta cu o ofertă generoasă, sub genericul “Ceramica de Galateea”, între 19:00 şi 04:00, aceştia putând admira – în proiecţii video, slideshow, sau expuse – lucrări ale artiştilor ceramişti prezenţi în acest spaţiu în ultimii trei ani.
Au fost totodată prezentate o serie participări la International Academy of Ceramics – XI, China, 2008; prima Bienală Internaţională de Ceramică din România (Cluj); Bienala Internaţională de ceramică, Taiwan 2012 ; Keramik im Steinbruch / Austria; Flora cum arte – Tulln / Austria; Armata de teracotă, Xi an / China, Kohila 2006 / Estonia ş.a.
Totodată a fost lansată revista “Academy of Ceramics Now”- nr.2, o publicaţie internaţională de ceramică.
La UNAgaleria24, spaţiul expoziţional al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, publicul a admirat expoziţia de grup “ULTRAPORTRET”, a studenţilor secţiei Foto-Video, care prezintă diverse abordări ale portretului, ca răspuns la temele de semestru coordonate de cadrele didactice.
Bucharest’s Ghosts a propus pentru NAG#7 un program de video/film iniţiat de Katerina Psaradeli, o proiecţie prin fereastra galeriei spre lumea exterioară cu casele părăsite ale Bucureştiului, spaţii în care timpul îşi creează în ritm lent propria paletă plastică, funcţionând ca o autentică galerie de artă în a cărei expunere se află lucrări imense inspirate din “neglijenţă”.
La Galeria Simeza, spaţiu de expunere reprezentativ pentru manifestările culturale vizuale încă din anii ’60, cu expoziţii preponderent de sculptură, grafică şi pictură, insomniacii au putut vizita cea de-a treia ediţie a Salonului de gravură / sculptură în piatră, la care participă 25 de graficieni şi 15 sculptori, avându-i drept curatori pe Liviu Russu şi Iuri Isar.
Totodată oaspeţii Simezei au asistat la un inedit colocviu de sculptură / grafică realizat sub forma unor proiecţii/foto.
Una dintre cele mai vechi şi cunoscute galerii din Bucureşti, unde vizitatorii pot admira opere de pictură, sculptură, grafică, arte decorative aparţinând unora dintre cei mai reprezentativi artişti români contemporani, Galeria Orizont şi-a deschis porţile pentru “Interferenţe vizuale buzoiene”. Însoţită de proiecţii ale unor imagini şi filme din cadrul proiectelor culturale, această expoziţie de grup a trecut în revistă momente reprezentative din istoria filialei UAP Buzău, la 45 de ani de existenţă, concretizate în tabere de creaţie şi documentare.
La Anaid Art Gallery, care fiinţează din 2004, o galerie de portofoliu privată destinată artei contemporane, s-a putut vizita BlackJECTION, o expoziţie de pictură semnată Zsolt Berszán şi curatorită de Diana Dochia. Lucrările lui Zsolt Berszán se sustrag înţelesului simbolic, fiind mărturii ale unui loc dinainte de începuturi, ale unui punct primordial de la care a pornit totul.
Berszán înfăţişează în desenele şi picturile sale zbuciumul primordial în care violenţa desprinderii a dat naştere materiei şi existenţei, momentul în care conştientul şi inconştientul nu au luat încă naştere, momentul în care ideile de uman şi animal nu au apărut încă, unde, “eu” şi “celălalt” nu sunt încă separaţi.
O altă galerie privată de artă contemporană – AnnArt Gallery a prezentat, vineri seara, în expoziţia “Alb” cele mai recente serii de picturi şi desene în alb, semnate de Sorin Ilfoveanu reprezentând peisaje de la Rădeşti, satul devenit legendar în opera sa de maturitate.
Atelier 35, un spaţiu artistic non profit gestionat începând din 2012 de colectivul format din Alice Gancevici, Larisa Crunţeanu şi Xandra Popescu, a oferit în Noaptea Albă a Galeriilor, un eveniment multimedia – “BWO”, semnat Larisa Crunţeanu, în timp ce Anca Poteraşu Gallery5 a invitat la expoziţia de pictură “Zamolxis te iubeşte”, semnată de Bogdan Luca. Prima expoziţie în Romania a artistului care trăieşte şi lucrează la Toronto, Canada, proiectul ridică o serie de întrebări cu privire la diferenţa dintre ideea şi realitatea unei experienţe vizuale.
Un proiect în evoluţie, un spaţiu viu în care se îmbină arta în toate formele ei şi care îşi propune sa dezvolte atât expoziţii de artă aplicată şi artă multimedia, cât şi un gallery shop cu totul nou pentru peisajul autohton, Galeria Galateca a găzduit o expoziţie a artistului Simon Henwood, reunind picturi, ilustraţii, fotografii şi clipuri regizate de artist precum şi animaţii, filme.
La prima ediţie a NAG din 2007 au participat 12 galerii din Bucureşti, în 2008, a doua ediţie a reunit 14 de locuri de desfăşurare, iar a treia ediţie, din 2009, a dublat acest număr la 28 de spaţii de expunere. În 2010, la cea de-a patra ediţie au participat 40 de galerii şi spaţii alternative.
Cea de-a cincea ediţia evenimentul s-a extins şi în Cluj, devenit în ultimii ani un centru cultural din România cu o dezvoltare spectaculoasă, oraş unde pentru această primă ediţie locală au fost înregistrate 12 participări pe harta NAG, Bucureştiul marcând în harta sa 54 de galerii şi spaţii alternative.
NAG#6 a prezentat publicului 30 de galerii şi spaţii alternative iar ediţia din acest an extinde harta în 53 de spaţii.
Asociaţia Ephemair are drept scop dezvoltarea unor proiecte culturale care promovează arta contemporană românească şi internaţională, asumându-şi responsabilitatea socială şi rolul educativ faţă de tineri cărora încearcă să le faciliteze accesul la cultura generaţiei din care fac parte prin organizarea de evenimente culturale cât mai variate. AGERPRES
Short URL: http://rompost.com/?p=13261