45 de români au votat la secţia din Ambasada României la Sofia până la ora locală 18:00
La secţia de votare de la ambasadă s-a prezentat şi un număr mic de cetăţeni români care nu au putut vota pentru că nu au avut documente prin care să dovedească că au reşedinţa sau domiciliul în Bulgaria. Unul dintre ei, care s-a prezentat cu prenumele Costinel, s-a declarat destul de dezamăgit.
‘Urmăresc presa zilnic şi sunt interesat de ce se întâmplă în România. Nu am văzut nimic, nu s-a făcut comunicare astfel ca să ajungă la toata lumea (informaţia potrivit căreia) este nevoie de documente care dovedesc reşedinţa în ţara respectivă’, a spus Costinel pentru Agerpres. ‘Astfel de măsuri pe termen scurt care să împiedice exercitarea dreptului de vot sunt absolut anormale. Sunt în Bulgaria de ani de zile, am votat şi altă dată şi am fost absolut surprins de introducerea unei astfel de prevederi. Scopul este foarte clar: împiedicarea participării la vot’, afirmă el.
Întrebat de Agerpres dacă a consultat site-ul MAE sau cel al ambasadei României din Bulgaria, unde scrie clar ce documente sunt necesare pentru votarea în secţiile din străinătate, cetăţeanul a răspuns: ‘Câţi dintre români care trăiesc în străinătate se uită pe site-ul MAE? Unu la sută sau doi la sută. Marea majoritate citesc ziarele. Dacă în ziare nu este nimic, sau este într-un colţ pe care nu-l citeşte nimeni, asta este lipsa de transparenţă’.
De o altă părere este Ionuţ. Nici el nu a putut vota pentru că nu are documente de reşedinţă sau de domiciliu în Bulgaria. El crede însă că prevederea respectivă este rezonabilă, atât timp cât votul este pe colegiu. ‘Dacă te afli în străinătate ca turist sau eşti în tranzit, nu ai cum să alegi pe cineva care să te reprezinte pe tine’, spune tânărul. În opinia sa, cei fără reşedinţă sau domiciliu ar fi putut vota dacă votul era pe liste de partid, dar fiind pe colegii uninominale, atunci este normal să existe această condiţie care nu în ultimul rând împiedică turismul electoral’. Întrebat de ce nu are niciun document de reşedinţă în Bulgaria, Ionuţ afirmă că a venit abia în urma cu două luni şi încă nu a avut timp să se ocupe de toate formalităţile.
Pe site-ul său, Ambasada României la Sofia aminteşte că românii cu domiciliul sau reşedinţa în Bulgaria pot vota pe baza următoarelor documente: 1. Paşaport cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în Republica Bulgaria (tip CRDS) sau 2. Paşaport simplu (cu menţiunea localităţii de domiciliu din România) însoţit de documentul emis de autorităţile bulgare care dovedeşte reşedinţa în Republica Bulgaria, sau 3. Cartea de identitate românească însoţită de documentul emis de autorităţile bulgare care dovedeşte reşedinţa în Republica Bulgaria. Documentele eliberate de autorităţile bulgare care dovedesc domiciliul/reşedinţa în Republica Bulgaria sunt următoarele: permis de şedere pe termen lung pentru cetăţenii UE; permis de reşedinţă permanentă pentru cetăţenii UE.AGERPRES
Alte stiri din aceasta categorie:
- 09-12 18:28 Satu Mare: Ministrul Ovidiu Silaghi a votat pentru stabilitate economică şi o România puternică
- 09-12 18:29 Vaslui: Alegeri fără incidente majore, susţin reprezentanţii Centrului Judeţean de Comunicare
- 09-12 18:24 APD: Peste 500 de sesizări şi întrebări cu privire la procesul electoral, primite până la ora 16,00
- 09-12 18:31 CNA le recomandă radiodifuzorilor să evite, până la închiderea urnelor, comentariile care să influenţeze votul
- 09-12 18:23 MAE: Procesul de votare în străinătate continuă fără incidente sau evenimente deosebite
- 09-12 18:23 Prahova: Vot la lumina lumânării în peste 80 de secţii
- 09-12 18:22 Galaţi: Secţiile de votare din comuna Cosmeşti au rămas în beznă
- 09-12 18:19 Covasna: Candidaţii din zona Întorsurii Buzăului au votat pentru oameni şi pentru normalitate
- 09-12 18:19 Maramureş: Poliţia cercetează mai multe cazuri de incidente electorale semnalate telefonic
- 09-12 18:17 Sălaj: Ştampilă dispărută la o secţie de votare
Short URL: http://rompost.com/?p=9558